Reseptit ja vinkit
Lähiperunaa omasta maasta
Peruna on monikäyttöinen, maukas ja ravitseva ruoka-aine. Se sopii salaatteihin, uniin, piirakoihin, laatikoihin, keittoihin, patoihin ja muihin ruokiin niin arkena kuin juhlana. Peruna on myös edullinen ruoka, josta saa loihdittua juhlavampaakin tarjottavaa.
Perunoita kannattaa käsitellä huolella. Vääränlaisesta käsittelystä niiden maku ja ulkonäkö kärsivät. Tälle sivulle olemme keränneet muutamia Hultan tilan suosikkiohjeita sekä vinkkejä perunoiden oikeanlaiseen käsittelyyn.
Perunan käsittely ja hoito
Viljelijälle peruna on kuin lapsi. Sitä täytyy hoitaa ja kasvattaa ja siitä täytyy pitää huolta. Perunaa on syytä käsitellä huolella myös kotioloissa, jotta se säilyy hyvänä ja maukkaana. Se on helppoa, ja nämä muutamat ohjeemme muistamalla saat perunasi pysymään miellyttävän näköisinä ja makuisina:
Perunatkin saavat mustelmia. Perunapussia ei siis saa paiskoa eikä perunoita pudotella, vaan niitä tulee käsitellä hellävaroen.
Perunoihin tulee makuvirhe, jos ne jäätyvät. Älä siis unohda perunapussia pakkasella autotalliin.
Säilytä perunat viileässä ja valolta suojattuna. Valolta suojaaminen estää perunoiden vihertymisen.
Jos kuorit perunat etukäteen, säilytä niitä kylmässä vedessä, kunnes ne keitetään.
Hultan tilan rosmariiniperunat
Ainekset (8 annosta)
1,5 kg perunoita
2 oksaa tuoretta rosmariinia
3-4 rkl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
Tee näin:
- Laita uuni päälle 200 asteeseen.
- Pese perunat ja leikkaa ne pitkittäin lohkoiksi. Nosta perunalohkot uunipellille.
- Riivi rosmariinin oksista lehdet ja ripottele ne perunoiden päälle. Pirskota pinnalle oliiviöljyä.
- Paista rosmariiniperunoita uunin keskitasossa noin 40 minuuttia.
- Mausta perunalohkot suolalla ja mustapippurilla.
Kirkas perunasalaatti yrteillä
(4-6 henk.)
Ainekset
n. 1 kg perunoita
1 nippu kevätsipulia tai ruohosipulia
1-2 kpl punasipulia
1 ruukku basilikaa
1 ruukku persiljaa
kaprista maun mukaan
Kuori ja kuutioi keitetyt perunat. Kuori ja hienonna punasipulit. Pilko kevätsipuli (tai ruohosipuli), basilika ja persilja. Laita nämä ainekset kerroksittain tarjoiluastiaan. Lisää kapriksia halutessasi.
Valmista kastike (vinaigrette):
4 osaa öljyä
1 osa valkoviinietikkaa
½-1 osa sokeria
ripaus suolaa
Sekoita kaikki ainekset huolellisesti, kunnes syntyy tasainen kastike. Lisää kastike perunasalaattiin. Sekoita. Anna maustua muutama tunti. Tarjoile esimerkiksi erilaisten grilliruokien rinnalla.
Hultan espanjalainen perunamunakas
5 kiinteää Hultan tilan perunaa
1 sipuli
6 Hultan tilan kananmunaa
1 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Kuori perunat ja viipaloi ohuiksi siivuiksi. Hienonna sipuli. Kuullota sipulia öljyssä muutama minuutti, lisää perunat ja paista pehmeiksi. Vatkaa munat kulhossa, lisää mausteet ja kaada seos pannulle. Anna kypsyä kannen alla, kunnes munakkaan yläpuoli on hyytynyt. Nosta kansi ja laita munakkaan päälle lautanen. Käännä tortilla lautasen avulla ympäri ja paista vielä hetki toiselta puolelta. Nauti aamiaiseksi, lounaaksi tai tarjoile tapas-pöydässä!
Hultan perunasalaatti
n. 8 keskikokoista kuorineen keitettyä perunaa
1 punasipuli
n. 10cm:n pala tuoretta kurkkua
nippu persiljaa
vajaa purkillinen Salaattijuustokuutioita öljymarinadissa (purkin koko 375g, esim. Pirkka)
Kuori ja kuutioi perunat. Pilko punasipuli. Leikkaa kurkku kuutioiksi. Hienonna persilja. Laita kaikki ainekset kerroksittain tarjoiluastiaan. Kaada lopuksi salaattijuuston öljymarinadia kastikkeeksi. Koristeeksi voit laittaa vielä muutamia kauniita persiljan oksia.
VINKKI: Voit valmistaa salaatin niin uuden sadon perunoista kuin talvilajikkeistakin. Hultan perunasalaatti sopii mainiosti kesäisten grilliherkkujen kaveriksi tai patongin kanssa nautittavaksi vaikka piknikillä.
Mummin perunapiirakat
Kuori:
2 dl ruissihtijauhoja
2,5 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
2 tl suolaa
1 rkl pehmeää voita
Täyte:
1,5 l perunasosetta
2 munaa (M-koko)
50g voita
Lisää perunasoseeseen munat ja voi. Sekoita tasaiseksi.
Sekoita kaikki kuoritaikinan ainekset käsin. Leivo taikina pitkäksi pötköksi ja jaa se 25 palaan. Pyöritä palat palloiksi sekä litistä ne kädellä painaen litteiksi kakkaroiksi ja pane työpöydälle muovin alle. Kaaviloi piirakkapulikalla kakkarat ohuiksi pyöreiksi piirakankuoriksi käyttäen apuna ruisjauhoja ja pinoa ne työpöydälle limittäin, jauhoja väliin ripotellen. Pane muovi päälle, etteivät ne kuortuisi.
Levitä täyte piirakankuorille ja rypytä reunat noin 0,5 cm:n leveydeltä. Piirakoista tehdään muodoltaan pyöreitä. Piirakoiden keskiosa voidellaan munalla ennen paistamista. Paista 300 asteessa 12-15 minuuttia. Kypsät piirakat ladotaan liinan alle.
Tarjoa perunapiirakat voin kanssa.
Uusien perunoiden keittäminen
Pese uudet perunat hohtavan puhtaiksi. Kiehauta vesi, ja lisää siihen suolaa 1 tl vesilitraa kohden. Lisää kiehuvaan veteen ensin kookkaimmat perunat ja hetken päästä keskikokoiset ja lopuksi kaikkein pienimmät. Anna perunoiden kiehua maltillisesti. Pienet perunat kypsyvät alle 10 minuutissa, mutta isommat perunat voivat vaatia 20 minuuttiakin keittämistä. Tarkkaile perunoiden kypsymistä, älä keitä niitä ylikypsiksi. Kaada keitinvesi huolellisesti pois. Perunat voi laittaa takaisin sammutetulle liedelle, jolloin kattilaan jäänyt kosteus haihtuu. Laita kannen alle pala talouspaperia keräämään haihtuva kosteus. Kun perunat ovat kuivuneet, tarjoile tillin, kesäisten vihannesten ja tuoreen kalan tai grilliherkkujen kanssa.