Perunalajikkeet

Perunalla ja perunalla on eroa. Moniin eri käyttötarkoituksiin sopivat yleisperunat ovat suosittuja, mutta yhä useammat haluavat juuri tiettyyn käyttötarkoitukseen sopivaa perunaa. Hyvä perunasalaatti syntyy eri lajikkeesta kuin perunamuusi. Suomessa on tällä hetkellä myynnissä noin 40 eri perunalajiketta.

Perunalajikkeissa on eroja

Eri käyttötarkoituksiin sopivien perunoiden tunnistamista helpottavat perunapakkauksista löytyvät väritunnisteet.

Vihreä: Kiinteämaltoiset perunat, jotka käyvät erityisesti keittoihin ja laatikoihin, rosolliin ja myös röstiperunaksi.

Keltainen: Yleisperunat kaikkiin käyttötarkoituksiin, kuten keitettäväksi, soseisiin ja laatikoihin ja myös uuniperunaksi tai ranskanperunoiksi.

Punainen: Jauhoiset lajikkeet, jotka sopivat perunamuusiin ja uuniperunaksi, leivontaan ja imellettyyn perunalaatikkoon.

Jauhoiset perunalajikkeet

Fontane

Fontane on muusiperunoista parhain. Se kestää hyvin käsittelyä, ja sopii siksi hyvin myös esim. ranskanperunoihin. Fontane on voimakkaan makuinen ja jauhoinen, ja siitä saa tehtyä hyvää sosekeittoa ja laatikkoa. Kotitalouskäytön lisäksi Fontane sopii hyvin myös suurkeittiöihin.

Kiinteät perunalajikkeet

Nicola

Suomalaisten suosikkiperunoihin kuuluva Nicola on useimmin kattilassa poriseva keittoperuna, koska se harvoin kiehuu rikki. Nicola sopii myös laitoskeittiöihin sekä salaatteihin.

Annabelle

Maukkaasta ja täysin kiinteämaltoisesta Annabellestä on tullut yksi suomalaisten suosituimmista perunalajikkeista. Se on runsassatoinen lajike, joka kestää hyvin käsittelyä. Kypsennyksen jälkeen Annabelle säilyy pitkään ilman, että se tummuu tai harmaantuu. Annabelle sopii erinomaisesti keittoperunaksi, lohkoperunaksi ja salaatteihin.

Musica

Kiinteämaltoinen ja voimakkaan keltainen Musica on hyvänmakuinen ruokaperuna. Se on runsassatoinen lajike, joka sopii myös kuorimokäyttöön. Musican mukulat ovat kauniin soikeita ja sileitä ja varsin tasakokoisia.

Varhaisperunat

Varhaisperuna tai tutummin uudet perunat on kesän odotettu herkku juhannuksen sillipöytään, perunasalaattiin ja kesän juhliin. Parhaimmalta varhaisperuna maistuu tuoreeltaan, ja Hultan tilalta toimitettu varhaisperuna onkin jo parin tunnin päästä nostosta kaupassa. Varhaisperunaa ei tule varastoida pitkään. Hultan tilalla viljellään neljää lajiketta: Timo, Solist, Siikli ja Carrera.

Timo

Timo on suosituin varhaisperuna suomalaisissa ruokapöydissä. Se on varhaisimpia satoa tuottavia perunoita Suomessa. Timon keittolaatu on hyvä ja siinä on alhainen tärkkelyspitoisuus. Lajikkeena Timo on ohutkuorinen, minkä takia sitä tulee käsitellä hellävaroen.

Solist

Solist on uusi tulokas suomalaisten varhaisperunoiden joukossa, ja meidän tilallamme sitä viljeltiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012. Muualla Pohjoismaissa ja Saksassa Solist on erittäin suosittu peruna. Tätä maukasta, kauniin muotoista perunaa suosittelemme lämpimästi kokeilemaan!

Siikli

Pitkulaisen muotoinen Siikli on kesä- ja syysperuna, joka sopii monipuolisesti kotitalouskäyttöön. Se on kiinteä keittoperuna, joka käy hyvin myös salaatteihin ja laatikoihin.

Yleisperunat

Melody

Erinomaisen maukas ja hyvärakenteinen Melody on myös erittäin monikäyttöinen yleisperuna. Se sopii hyvin keittoihin ja salaatteihin, mutta myös laatikoihin, uuniin ja soseeksi. Melody ei keitettäessä tummu ja sen rakenne pysyy hyvänä.

Marabel

Marabel on erittäin hyvä yleisperuna, maukas, satoisa ja rakenteeltaan irtonainen. Marabel on mainio keittoperuna, mutta kannattaa kokeilla myös muusiperunaksi!

Gala

Gala on hyvä yleisperuna, joka sopii kaikkeen ruoanlaittoon, niin keitettäväksi kuin soseperunaksi. Se on satoisa ja aikainen lajike. Gala on maukas, muodoltaan pyöreähkö lajike, joka on Euroopassa erittäin suosittu.

Scroll to Top