Farmors potatispiroger

piirakat_465px

Skal:

2 dl rågskikt

2,5 dl rågmjöl

1 dl vetemjöl

2 dl vatten

2 tsk salt

1 msk mjukt smör

Fyllning:

1,5 l potatismos

2 ägg (medelstora)

50 g smör

Tillsätt ägg och smör i potatismosen. Rör om till en jämn smet.

Rör ihop alla ingredienser till skalet för hand. Knåda degen till en längd och dela den i 25 bitar. Rulla bitarna till bollar och platta till dem med handen. Kavla dem till tunna, runda pajskal, använd rågmjöl då du kavlar så att de inte klibbar. Lägg degcirklarna i en hög med lite mjöl emellan. Täck över degcirklarna med plast så att de inte torkar.

Bred fyllningen på pirogskalen, och rynka kanterna. Pirogerna ska vara runda. Mitten av pirogerna penslas med ägg före de gräddas. Grädda pirogerna i 300 grader 12-15 minuter. Sätt de färdigt gräddade pirogerna under en duk.

Servera potatispirogerna med smör.