Lähiruoasta ravintoa ja työtä

Meillä Hultan tilalla on alun alkaen tuotettu ruokaa omiksi tarpeiksi, mutta koska pellot ovat olleet satoisia ja maa suotuisaa viljelylle, olemme voineet tuottaa perunaa myös muille lähiseudun asukkaille. Tila on tarjonnut paitsi ravintoa myös työtä alueellemme.

 

Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä (YTR 6/2000) on määritellyt lähiruoan siten, että se on ruoantuotantoa ja -kulutusta, joka käyttää oman alueen raaka-aineita ja tuotantopanoksia ja siten edistää oman alueensa taloutta ja työllisyyttä. Perunoitamme nautitaan ruokapöydissä niin Hangossa, Salossa, Kirkkonummella kuin Helsingissäkin. Perunat kasvatetaan omissa pelloissamme, ja niiden alkuperä voidaan helposti jäljittää.

lahiruoka

Maltillinen lannoitus, lyhyet kuljetusmatkat

Vaikka peruna oli alun perin eksoottinen, Etelä-Amerikasta Eurooppaan tuotu kasvi, se on sopinut hyvin Suomessa viljeltäväksi. Pohjoisen pallonpuoliskon pitkä päivä vaikuttaa makuun suotuisasti. Meille on Hultan tilalla tärkeää pitää hyvää huolta pelloistamme, jotta ne tuottaisivat satoa myös tuleville sukupolville. Sen vuoksi teemme viljelysuunnitelman, jossa tutkitaan maassa valmiiksi olevat ravinteet. Silloin emme lisää pellolle turhia ravinteita. Hultan tilalla oleva multava maalaji pidättää ravinteet hyvin, jolloin ne eivät huuhtoudu herkästi pois.

Lannoitteita käytämme maltillisesti. Rikkakasvit torjutaan ensisijaisesti mekaanisesti multaamalla, jolloin rikkakasvit peittyvät. Torjunta-aineiden käyttö on kuitenkin välttämätöntä, koska sateisina kesinä perunarutto veisi levitessään koko sadon. Koska asumme itse peltojemme äärellä, meille on tärkeää huolehtia omasta ympäristöstämme voidaksemme hyvin. Suomalainen puhdas luonto ympäröi viljelyksiämme, ja niiden arvo on läsnä päivittäisessä työssämme.

Meiltä Hultan tilalta kuljetusmatkat asiakkaidemme luo ovat lyhyitä, ja ruoka voidaan toimittaa nopeasti myytäväksi. Uudet perunat lähtevät meiltä kauppoihin jopa parin tunnin sisällä nostosta. Perunoiden lisäksi toimitamme asiakkaillemme muutamien muiden lähiseudun viljelijöiden tuotteita, kuten sipulia, kananmunia ja valikoimaamme täydentäviä perunalajikkeita. Näin voimme tarjota kuluttajille vielä laajemman valikoiman lähiruokaa.